Babica Štafileo 2008 Vuina

Babica Štafileo 2008 – Vuina

Nakon dugog vremena konačno se našlo vremena za otvoriti bočicu crnog nektara. Izvukli smo Babicu Štafileo od Vuine iz 2008 godine. Babica je stara sorta koja je po genetskim istraživanjima u srodstvu s plavcem malim, koja daje malo više kiselina od plavca i ima nepcu ugodnije tanine.

VUINA - Babica Štafileo 2008, 12.5alk, 45kn, suho, grijeh je neprobati ovo zbilja i vise nego vrlo dobro vino
VUINA - Babica Štafileo 2008, 12.5alk, 45kn, suho, grijeh je ne probati ovo zbilja i vise nego vrlo dobro vino

U čaši je meke baršunaste crvenkaste boje, koja po rubovima lagano u nijansama vuče na onu klasičnu merlot crvenkasto smeđu boju, dok se stijenka tromo slijeva.
Onda dolazimo do nosa. Onako na prvu miris vas povuče na Dalmaciju, ubaci vas u onaj spot od Bana i Gulliana „Jugo“ i tamo umjesto onog bijelog utočite Babicu i to je to. Klasično rustikalno vino, koje miriše po prezrelom suhom voću iza kojih se osjeti ona topla nježno pikantna zemljana nota. Babica vas jednostavno mami da se smjestite na neku barku ili na neku klupicu ispod loze i polako ga guštate dok cvrčci sviraju svoje. Jednostavno vas ubaci u film da ste na moru, na toplom kamenu i uživate u onoj „slanosti“ klime u zraku. Okus se nadovezuje s onom suhoćom prezrelog voća, s laganim taninima koji su tu negdje ali nisu napadni, i finom kiselinom koja daje jedan svježi štih rustikalnosti same babice.

Babica je poštena, rustikalna, sve ono što ponekada očekujemo od plavaca, možda čak i više od toga i vrijedna je svake nasušne kune – cca 45kn u Vrutku. Svakako probati i uživati!

I umjesto kraja; treba biti pažljiv s njom. Iako je deklarirana s samo 12.5% alkohola ti kud i kamo više dolaze do izražaja nego recimo oni zastrašujući alkoholi kod južno američkih voćnih bombi od vina …

Odgovori