Ćasić Frankovka – 2008

I više nego solidna frankovka za bagatelnu cijenu iz vrtuka. www.vina-casic.hr

Ova poluslatka Frankovka dolazi iz Pakrca, iz Vinarije Ćasić. Istu vodi mladi vinar Saša Ćasić koji se je „poslom“ počeo baviti mlad, s tek 19 godina. Uz obiteljsku kuću je prvo podgao nasade na površini od 4,5 ha te je do 2008 svoje vinograde raširio na površinu od cca 14 ha. Kod Ćasića u oko upadaju dvije zanimljivosti; svu pripremu u vinogradu, a i kasnije u podrumarenju obavlja uz mentorstvo Ivana Enjingia; a druga je ta da se bazira na iskljućivo ekološkoj bazi.

Frankovka kao sorta ima više sinonima: frankinja crna, frankovka, Moravka crna, Frankonien noir, Fransonina nera, dok ju slovenci nazivaju: Modrom Frankinjom, Moravka, Frankinja črna, Blaufrankische. Odlika sorte je da daje vino rubin crvene do granato crvene boje, srednje ekstratno, ugodnih kiselina, voćnog je okusa i mirisa po bademu, murvama i medu.

Ćasić frankinja je sušta suprotnost svih onih frankinja koje nalazimo u okolici Zagreba, tu prije svega mislimo na slovensko posavje gdje se frankovka uzgaja radi njihovog cvičeka u kojem je jedan od sorti. Slovenska Frankovka (kako oni kažu modra frankinja) je nježno crveno vino, niskog alkohola i nježnih kiselina s ne preintezivnim okusima i mirisima, ali ima jednu notu mineralnosti.

Prvo što upada je boja koja je „teška“ crvena i na prvu se pomisli da u čaši imamo kakav merlotić ili terančić. Miris joj je pun, intezivno pun, kao da se stoji pod drvetom prezrelih murvi, dok u pozadini osjećamo notu meda. Zanimljiv miris koji te tjera da vrtiš času i lagano guraš nos u nju i tako u nedogled. U ustima se situacija malo mijenja. Prvo jaka je, jako jaka. S deklariranih 13.7% alkohola je daleko od onih 12% koji nek bi bio sortni standard. Drugo preekstraktna je, vuće jako na liker, kao da lagano balansira na granici i nemože se odlučiti želi li biti vino ili likerčić. Treće kiseline i tanini su malo preintezivni, kiseline možda i nisu jake, ali u kombinaciji s punoćom vina daju jednu notu oporosti, dok se tanini naprosto lijepe za zube. No kad prođe taj prvi val u ustima imamo i više nego dobar vočni retro okus.

Sve u svemu jedno zanimljivo crno vino, s par mana, ali svakako vrijedno pažnje. Po mom skromnom mišljenu dobro bi išlo uz kakvu divljač, govedinu i sličnu hranu.

Odgovori