Cossetto Cabernet Sauvignon 2008.

Eto nama jednog istarskog Caberneta. Cossetto je OPG koji ima nasade na površini od cca 7 hektara iz kojih dobivaju autohtone istarske sorte Malvazije, Terana i Borgonje, kao i klasične sorte Chardonnaya, Caberneta sauvignona i Muškata bijelog.

Cossetto Cabernet Sauvignon
Cossetto Cabernet Sauvignon 2008, suho, 12,5%, www.cossetto.net

Odlučili smo se za Cabernet Sauvignon, 2008. godište, suho, s 12,5% alkohola. Klasično je, boja je duboko tamno crvena s tim da se na rubovima čaše lagano preljeva u tamno smeđu. Na nosu je puno, voćno, ekstraktno. Ima dosta, za Cabernet Sauvignon tako karakterističnog, bobičastog voća, s jednom laganom notom šljive.

Harmonija okusa se nastavlja i u ustima s tim da na prvi dojam odaje osjećaj jedne rustikalnosti koju upotpunjuje mineralnost zemlje, s laganom dozom gorčine koja daje jednu ozbiljnost. No tu nam prestaje dobar doživljaj. U okusu izbijaju tanini i to dosta grubo tako da imamo osjećaj da žvačemo peteljke od grozda –  i to traje.

Teško je na kraju biti pametan. Butelja je došla nemalih 52 kune u Vrutku. Vino je dobro, jedan malo drugačiji, prema novosvjetovnim Cabernet Sauvignonima bismo rekli da je neotesan i vulgaran, ali je fino, pitko, rustiklano i šarmantno sve dok ne dođemo do retro okusa koji kvari cijeli dojam.

Naravno, vino je relativno mlado (2008) i za pretpostaviti je da će se vremenom taj retro okus „preoblikovati“.  Sve u svemu, da je malo jeftinije, npr. u kategoriji 35-42 kune, još bismo i riskirali i uzeli par butelja koje bi onda zaboravili par godina u podrumu, ali ovako je zbilja teško biti racionalan.  No, probajte i sami odlučite.

Odgovori