Crvik Plavac mali barrique – 2008

Crvik, Canavia plavac mali barrique, godište 2008. alkohol 13%

Presumpcija, presumpcija kao takva veže plavce uz more, krš, škrtu zemlju, i puno puno sunca. Negdje u slici se uklapa i težak koji u znoju muke svoje s djevičanskom nježnošću obrađuje svoje loze iščekujući kapljicu koja će u sebi manifestirati sav taj njegov trud, kao i onu sirovu rudimentarnu podlogu iz koje loze raste, te mu podariti sve one mirodije i arome u dugim zimskim noćima dok mu bura fijuće oko kamene kućice. Presumpcija je varljiva , jer danas je malo težačkog rada, teritoriju uzgoja više nisu limitirani na gole vrleti koje se stapaju s morem i po kojima ni divokoze ne bi bezbrižno skakutale… i onda na stol dođe plavac iz Konavala.

Kažu s ruba gdje je zemlja škrta, škrta crljenica. Hmmm .. i još je barikiran. Čudnjikav je taj plavac, malo vuće na gospodinčića, malo na težaka.  Možda je ipak sklon maskiranju, pa je u svo ono tamno voće sakrio neodljivu aromu na griote omotane nježnom vanilijom. Iako je još mlad tanini su mu nježni, ne pre intenzivni.  Ali fali mu malo one rudimentale prizemljenosti – rustikalnosti, ono malo motike koje teško udara po kamenu, no to mu i ne trebamo uzeti za manu, čak štoviše, time je dobio jednu zanimljivu notu. Notu da zapravo imamo jedan plavac koji odaje sliku jednog težaka u odijelu koji ne traži klasičnu kulisu, već želi nešto više pri samom uživanju, kao da traži određenu rafiniranost, kerefeke i oblizeke proizašle iz težačke kuhinje uz laganu dugu noć spontane filozofije o trenutnom bitku presumpcije …

P.S. Umjesto kraja, butelja je 2008 godište i nekako nam se čini da bi ju bilo mudro zbuksati na dvije godinice pa ju onda otvoriti s velikim iščekivanjem..

Odgovori