Kontesa Nera, 2008, Jazbina, zagrebačko vinogorje

Andrej je naišao na jedno zanimljivo vino, kupažu četiri sorte pod imenom Kontesa Nera koje su napravili studenti i profesori agronomskog fakulteta Zagrebu. Sve te sorte uzgojene su na području zagrebačkog vinogorja.

Kontesa Nera 2008 - suho
Kontesa Nera 2008 - fino vino a Agronomskog fakulteta Zgb - lokacija Jazbina

Ovo vino sastoji se od 4 vrste sorti – crni pinot, frankovka, zweigelt i lovrijenac i odležalo je 12 mjeseci u barrique bačvama. Skeptični prema domaćim kupažama koje s vremena na vrijeme nisu baš pitka i imaju običaj previše kisiti odlučili smo se za isto. Cijena buteljice je nešto manje od 50 Kn u vrutku. Hladnjak, dekanter nekih sat vremena i voila, eto nas za stolom. Boja vina je jako lijepa, tamno crvena dok je miris intenzivan i podsjeća nas na kiselkasti džem, onaj pravi domaći. Već prilikom guranja nosa u čašu osjetili smo i kiseline i alkohol koji se skladno nadopunjavaju i ne dozvoljavaju jedno drugome da prevlada.

Okus je iznenađujuće dobar, lagano ali ugodno kiselkast [ne kao kiseliš, već stvarno ali stvarno ugodno kiselkast] uz već prije spomenuti džem koji nam se u posljednjih nekoliko vina redovito pojavljuje na nepcu. Vino je deklarirano kao suho, sa 13% alkohola – Andrej kaže da je vino stvarno suho, a meni se čini više kao polusuho i nisam se mogao nikako natjerati da ga osjetim kao suho. Ne znam, probajte i procijenite sami. Deklarirani alkohol osjeti se i ovo vino nikako nije za lagano pijuckanje bez pratnje hrane. Kontesa kao da priziva uz sebe pašticadu, neka divljač sa njokima (vepar, jelenko ili nešto slično), ili onu klasičnu kuhanu govedinu sa slatkastim pararadajz sosekom [onak ka su ga naše bake radile] i pire krumpir.

Što reći o vinu. Citirat ću nama omiljenog ljubitelja iz jednog reality showa i reći da je vino jako jako fino. Mišljenja smo da vrijedi tih novaca i da ga se ispali probati.

Zagrebačko vinogorje je definirano na južnim i jugoistočnim padinama Sljemena. Kreće iznad Maksimira tj, Jazbine gdje su smješteni vinogradi Agronomskog fakulteta [površine cca 10 hektara] te se proteže prema Sesvetama i Mariji Bistrici. U sklopu zagrebačkog vinogorja se nalazi i zagrebačka vinska cesta koja obuhvaća cca 7 OPG-a gdje se uz portugizac [koji je, recimo tome tako, najznačajnije zagrebačko vino] mogu naći i traminac, merlot, graševina, sauvignon, sivi i crni pinot, rajnski rizling i sve prisutni chardonnay. Naravno uz vino se nude i sve dobro poznate „zagrebačke“ delicije kobasice, šunka, špek, čvarci, sir i vrhnje ….

Uglavnom kad skužimo da su shopping centri glupi, sljeme već predobro znano, možemo napraviti i jednu finu gastro enološku turu po okolici Zagreba.

One thought on “Kontesa Nera, 2008, Jazbina, zagrebačko vinogorje

Odgovori