Merlot, San Martino, 2009

www.vinosanmartino.com - Merlot 2009 - cca 29kn vrutak

Prije nekog vremena na stolu smo imali Malvaziju San Martino koja nam nikako nije sjela. Sada nam je na stol došao Merlot istog vinara. Problem je kako pristupiti dotičnom vinu. Naravno bilo bi poželjno ono što nam se prije nije sviđalo jednostavno zaboraviti, prijeći preko toga i ne obazirati se na tu epizodu. No uvijek je negdje prisutna neka strepnja, a i bome malo viši kriteriji. Svaki vinar se trudi napraviti najbolju kapljicu jer je ona odraz njegovog znanja, truda zalaganja, a naravno prati priču porijekla i nosi neku svoju pripadnost kraju od kuda dolazi.

Merlot je potpuna suprotnost Malvaziji. Prije svega ima određen karakter, bazičan, jednostavan ali ima karakter. Da ne bi stao samo na karakteru odlikuje ga ona purpurno crvena merlot boja. Na nosu i u ustima ga odlikuju sortne arome, koje nisu izdašne ali su tu. No ipak ima par stvari koje su nam upale „u oko“. Prvo malo je ipak “premokro” da bi bilo suho kao što je deklarirano, i kiseline ipak možda malo previše iskaču za jedan merlot. No s druge strane te kiseline i ta jednostavnost, ta neka rudimentarnost koja je dobivena iz sortne odlike,  bi ga stavile u preporuku [bar po nama] za  jedan od prvih izbora kada nam treba nepretenciozno vino za lagano druženje uz kakav malo masniji roštilj ili kakve kranjske kobasice koje bi bile kao naručene za te lagano iskričave kiseline.

I na kraju, jedna boljka osobne prirode, čep je nekakav hibrid između plastike i gume. Jasna je težnja proizvođača da se mora negdje štedjeti ako se želi plasirati na tržište butelja po pristupačnoj cijeni, ali kud baš na čepu?!

Odgovori