Refošk, Veralda, 2007

Refošk Veralda 2007, užitak crnog vina za 32kn. www.veralda.hr

Priča o refošku je kompleksa. Dugo vremena se smatralo, a i danas se još ponegdje smatra, da su teran i refošk jedna te ista sorta. Kako je u Istri, pri tome mislim na hrvatsku Istru, teran tretiran kao stara domaća sorta koja je bila i vodeća sorta, teško je padalo to što se u slovenskom dijelu istre te na njihovom krasu proizvodio teran od sorte refošk. Isti se na tržištu nalazio pod imenom Kraški teran.

Uglavnom da se priča skrati, u periodu od 2003 do 2008 provedena su istraživanja, napravljene su DNK analize. Rezultati su pokazali da teran koji prevladava kod nas, i refošk koji prevladava u slovenskom dijelu Istre nisu jedna te ista sorta.

Refošk je sorta koja daje zanimljiva vina koje karakterizira niži alkohol i nježniju mliječnu kiselinu koja pripomaže kod probave, a još jedna od karakterika je da refošk nije baš pogodan za starenje vina.

Verlda Refošk je jedan klasičan primjerak sorte, na granici starosti (berba 2007) i niskog alkohola 12%. Odlikuje ga zavodljivo ljubičasta sjajna boja, dok je samo vino na pogled gusto, što se i primijeti kada ga zavrtimo u čaši. Na nosu je aromatičan, s dosta voćnih aroma od kojih najviše prevladava malina i šumsko voće. U ustima je blago voćno s tim da u aftertasteu vuće lagano na džemasto voće, laganih kiselina i djeluje osvježavajuće i nadasve ugodno.

Refošk je kao sorta kudikamo popularniji u Sloveniji gdje je pa skoro tvori trolist jakih crnih primorski vina uz teran i merlot, s tim da je refošk više percipiran kao narodno vino. Šteta je da se kod nas refošk kao sorta tek sada polako pojavljuje, jer ista može dati puno na veliko zadovoljstvo i vinara, a i nas konzumenata kada tražimo fino lagano vino koja paše uz kakav roštiljić, pikanti sir i pršutić, ili kada nam treba nešto za lagano pijuckanje.

Odgovori