Josić Baranjski šiler 2010

Baranjski šiler, Josić

Josić Baranjski šiler – izbor je pao kada smo lutali među onim policama u Vrutku, prije svega radi jedne od rijetko, vizualno dobro riješene etikete. Istine radi, nije to bio jedini razlog jer smo već neko vrijeme mjerkali nešto mlado s istoka domovine, a Josić se poklopio i radi etikete, ali i svoje kvalitete, pa kad se zbroji jedan i jedan …

Josić Baranjski šiler 2010
Josić Baranjski šiler 2010. – i više nego dobra kupaža iz Baranje za 50 kn

“Šiler” je po Klaiću germanizam koji označava vino dobiveno od dvije sorte grožđa, bijelog i crvenog, specifične boje, šilerast – “boje poput šilera – rumenkaste”.

Josić Baranjski šiler, berba 2010., polusuh, 11,7% alkohola, cca. 50 kn, samo je mješavina dvije crne sorte i to Frankovke i Cabarnet Sauvignona. U čaši je tamno tamno crven, gust. Krasi ga izrazito voćni miris.

Ovo vino u ustima je aromatsko, s onom kiselinom koja podsjeća na džemove koje su naše bake kuhale (bake su u džem dodavale ocat da se voće ne raskuha), skoro pa dođete u iskušenje da bi ga namazali na kruh s putrom. Tanina nema, a sam osjećaj je mekan, ugodan i osvježavajuć. S obzirom da je ovo vino polusuho opet nije toliko “mokro” koliko bi se očekivalo.

Baranjski šiler nam je jako fino sjeo. Mogli bismo reći da po okusu i mirisu vuče na vina novoga svijeta, ali je kudikamo razigraniji od njih, da ne kažemo neozbiljniji, lepršaviji i slobodniji. Osim što bi ga namazali na kruh, čini nam se da bi idealno sjeo kao pratnja na onaj stari klasični nedjeljni ručak koji je sadržavao kuhanu govedinu, onaj “paradajz sos” s klinčićima i restani krumpir. Ali isto tako može bez problema proći kao vino koje će se samo tako popiti u društvu uz neku priču, partiju preferansa ili “board game” i uzalud tražiti boca više jer je neće biti.

Na početku smo spominjali etiketu i vizualni dojam iste. U ovom slučaju etiketa točno dočarava što dobivamo –  jaku i dobru kap Baranje u čaši.

Odgovori