Cabernet franc reserva 2003, La Celia

Na dnu kabineta se već duže vrijeme, preko nekoliko godina, skrivao ovaj Cabernet franc i uvijek se našao neki razlog da ga se preskoči. No s obzirom na godine istog, došlo mu je vrijeme da ga se proba.

Cabernet franc reserva 2003, La Celia
Cabernet franc reserva 2003, La Celia

Daklem La Celia Cabernet Franc, reserva, godište 2003, 14% alkohola. Prvi fakt je da je čep i nakon sigurnih 7+ godina u perfektnom stanju. Dok smo recimo na nekim friškim buteljkama imali primjere loših čepova, a čep je jedna od zadnjih stvari na kojima se štedi pogotovo kada nam ispod butelje stoji cijena u rangu 50+kn.

S obzirom na godine fino smo ga pretočili u dekanter i nakon sat i pol vremena krenuli u odiseju. U čaši je tamne crvene boje, skoro preslikane s kakve reklame za crveno vino, lijepa duboka očaravajuća boja. Sa stijenke se lijeno slijeva u čašu.

Na nosu vuče na šljivu i višnju, možda pomalo i na onaj griote miris. U ustima je ispočetka možda mrvicu paprenasto, tanini su blagi i konzistentni dok je sam okus lagano trpak, vuče na nedozrelu šljivu, trešnju i višnju.

Zanimljivo vino, zanimljive starosti, koje zahtijeva uz sebe kakvu ozbiljnu papicu. Meni su se u mislima pojavljivala reš pečena svinjska rebarca, dok je Ante priželjkivao divljač s njokima.

Uglavnom teško ćete naći 2003 godište naći na policama, ali im se zato bez problema nalazi malo mlađi iz 2006 godina za nasušnih 70kn.

Odgovori