Frajona merlot barrique 2003

Frajona merlot barrique, 2003.

Nakon dva vina iz Frajona, malvazije i žlahtine, eto nam i valjda njihovog merlota. Dakle Frajona merlot barrique, vrhunsko,

godište 2003., cijena solidnih 60 kn, dizajn etikete solidan. O Frajoni se na internetu vrlo malo toga može naći, nemaju mrežnu stranicu  (ili smo je nesposobni naći), na Facebooku imaju nešto vezano uz malvaziju, a Twitter nemaju.

Frajona merlot barrique 2003
Frajona merlot barrique 2003. – cca. 60 kuna

S obzirom na starost, preporučljivo je dekantirati flašicu i pri tome nailazimo na činjenicu da na zadnjoj etiketi nema nikakve informacije vezane uz dekantiranje. Recimo, kod nekih drugih inozemnih vinara uredno se  nalazi informacija ako vino treba dekantirati i koja je njihova vremenska preporuka za dekantiranje. S obzirom da je Frajona merlot deklariran kao vrhunski, da ima godina, to bi bila poželjna informacija. Nakon sat vremena počeli smo s degustacijom.

U čaši se nazire ona klasična crvena merlot boja koja na rubovima vuče na onu smećkastu nijansu. Nos je čudan, pomalo voćan, odaje osjećaj suhoće, možda se pomalo nazire i koža, ali iz pozadine kao sa žiletom reže alkohol, onako polagano nasitno.

U ustima je onako voćan, prebarikiran, slatkast, kiseline se skoro niti ne osjete. Tanini su prisutni, ali se ne osjete pretjerano.

Frajona Merlot barrique je pitak i ništa više osim toga. Nije to to što bi trebalo biti, tj. što se očekuje kada se na etiketi pročita vrhunsko, barrique, Istra pa još ono da je staro cca. 9 godina. Jednostavno lagano razočaranje, jer nema tu Istre, nema tu merlota, nema barriquea, nema tu vrhunske kapljice, dobije se sokić koji će proći kao usputna neobavezna pratnja reda radi uz, recimo, roštilj.

Odgovori