leyda classic carmenere reserva 2006

Leyda Classic Carmenere Reserva 2006.

leyda classic carmenere reserva 2006
Leyda classic carmenere reserva 2006. – 60 kn vrhunskog, ipak malo, “prepopeglanog” vina.

Leyda Carmenere (Carménère) došao nam je na stol jer smo željeli nešto drugo. Cijelo vrijeme vrtimo se oko dvije-tri sorte vina i bio je red da malo proširimo vidike. Carmenere je francuska sorta koja je originalno vezana uz pokrajinu Medoc u regiji Bordeaux. No, onda je došla epidemija Phylloxerae, 1867. godine, koja je pokosila skoro pa sve vinograde Europe. Kada je epidemija prošla počeli su se obnavljati vinogradi, no carmenere se nije obnavljao jer je bilo teško naći sadnice istog. Kako to obično biva, par sadnica su s nekim emigrantom završile u Južnoj Americi te se udomaćile prvenstveno u Čileu, gdje je carmenere u neku ruku domaća sorta vina, a s istim je zasađeno cca. 8500 hektara.

Dakle, Leyda Classic Carmenere Reserva 2006, vrhunsko vino, suho, 13,5% alkohola, 59,90 kuna u Vrutku, dekantirano slabih sat vremena. U čaši je tamno crveno, na rubovima tamnije purpurno. Po stijenkama se lijeno slijeva. Prvi dojam na nosu je i više nego obećavajući, lagano ljuto, voćno, s karakterističnim, za carmenere, mirisom kože, u pozadini duhan i dim.

U ustima je mekano, zaobljeno, fino strukturirano. Tanina skoro pa i nema. Kiseline i alkoholi su skladni. Prevladavaju arome bobičastog voća, pred kraj dolazi do izražaja malo paprenosti i lagani kožni okus koji daje sasvim blagi osjećaj trpkosti.

Nakon ovakve butelje najteže je biti pametan. Vino je fino, čak i prefino, ali je ipak malo prebutično, preamerikanizirano, “prepopeglano”. Kao da mu fali malo neobuzdanosti, divljine koja je svojstvena za carmenere kao sortu. Realno – nećete pogriješiti, naprotiv, ako uzmete Leyda Classic Carmenere Reservu za neku večeru, roštilj, neki domjenak ili poklon. No, nama jednostavno to nije to. U biti, osjećaj je kao kad kupujete neki super sportski auto, a onda s njim dobijete onaj fini udobni francuski ovjes.

Odgovori