pilato teran 2010

Pilato teran 2010.

pilato teran 2010
Pilato teran 2010. – jedan prekrasan i prefin teran za relativno bagatelnih 57 kn.

Pilato je OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) iz sela Lašići na zapadnoj obali Istre. Vinogradarstvom i vinarstvom se bave od 1934. godine.

O njihovim vina smo čuli mnogobrojne hvalospjeve, a kao kućna vina nudi ih i Ana Ugarković u svom Malom baru.

Mi smo se odlučili za njihov teran i to prvenstveno zato jer već jako dugo nismo na repertoaru imali teran pa još k tomu istarski teran, koji je jedan od trojca istarske proizvodnje vina uz malvaziju i refošk.

Pilato teran 2010., kvalitetno suho, 13,3% alkohola, cca. 57 kuna u Vrutku. U čaši je tamno crven, dramatično tamno crven, na rubovima ljubičast. Kada ga zavrtimo, po stijenkama se lijeno slijeva. Nos je opojan, aromatičan, ekstraktan, pun voća, s laganom pekmezastom kiselinom negdje u pozadini. Jednostavno zavodljiv nos.

U ustima je suh, ali punog okusa, jak, aromatičan, sa srednje dugim “aftertasteom” koji je na kraju lagano pikantan. Tanini i kiseline su prisutni, ali ne dominiraju, već su fino uklopljeni u tu aromatičnost i kao da mu daju jednu živahnost, jednu razigranost.

Kada podvučemo crtu, Pilato teran 2010. nas je  blago rečeno oduševio i slobodno možemo reći da je to bila jedna od boljih butelja koja nam se našla na stolu ove godine koja može ići “solo”, ali bit će i više nego dobar pratitelj uz roštilj, kakvo pečenje ili pizzu. Pilato je teran 2010. još mlad, solidne cijene (cca. 57 kn) te ako ste u prilici, iskoristite istu, sumnjamo da ćete požaliti.

Odgovori