Balić Plavac mali 2011

Plavac mali Balić, 2011.

Balić Plavac mali 2011
Balić Plavac mali 2011. – osnovni banalni plavac od cca. 50 kuna

Balić je vinar smješten u Kuni, u unutrašnjosti poluotoka Pelješca, nedaleko od Orebića. Prvo nam kod njegovog Plavca malog u oko pada etiketa. Ista je nezgrapno oblikovana, u crveno-crnoj kombinaciji s istaknutim slovom “B”, koje svojom tipografijom nepogrešivo podsjeća i asocira na slavni Ballantine’s, što i nije čudno kada se u obzir uzme prezime vinara i ono kako se taj dotični whiskey kolokvijalno naziva u našim krajevima. Drugačiji pristup prilikom oblikovanja etikete, po našem mišljenju, ne bi uopće bio naodmet, no to je već duga i nadasve tužna priča s općenitim poimanjem važnosti vizuala kao takvog.

No da se vratimo na suštinu, na Plavac mali Balić, 2011., 14,5% alkohola, suho kvalitetno. Boja je onako lagano tamnija, ali ne onako kao što smo navikli kod plavaca, dok je na rubovima čaše svjetlija, prozirnija i bistrija. Na nosu se prvo osjeti lagana lako hlapljiva kiselina (aceton) koja lagano pecka, i nešto što je Ante definirao kao miris pečenih pastelnih bojica (jednom ih je slučajno stavio u pećnicu pa zna kako to miriši), dok su ostali karakteristični sortni mirisi siromašni.

U ustima se prvo osjeti mladost vina (berba je 2011.), relativna svježina, solidni tanini, solidne kiseline, dok su arome kao i na nosu škrte, a “aftertaste” relativno kratak. Alkoholi su prikriveni i ne osjete se previše.

Sve u svemu, jedan mladi, ali jako bazičan Plavac mali. Nema neke mane, ali nema ni odlike. Može proći kao neutralni pratilac roštilja ili neke teže hrane, ali to je sve. Cijena mu je bila 50 kuna, što je ipak za tu kvalitetu i doživljaj ipak 10 kuna previše jer Balić Plavac mali je ipak samo, da parafraziramo, prosječan pristojan odrezak kojem fali malo soli i papra.

 

Odgovori