Casillero del Diablo Carmenere

Casillero del Diablo Carmenere, 2011.

Casillero del Diablo Carmenere
Carmenre od Casillero del Diablo je i više nego solidna crna kapljica, s cijenom od cca 69 kn ide u red prihvatljivih vina

Nakon dugo vremena na stol nam je dolepršao jedan carmenere. Ovog puta pod etiketom Casillero del Diablo, obiteljske čileanske vinarije Concha y Toro. Relativno mlad, iz 2011. godine, s primamljivom oznakom reserva (neka vas to kod južnoamerikanaca ne navlači na tanki led, jer njihova rezerva nema „propisana“ pravila kao španjolska).

U čaši je taman, purpurno crven i  lijeno se i polagano spušta sa stijenki. “Nos” mu je tipičan camrenereovski, u natruhama koža i duhan, malo bobičastog voća, doza neke rustikalne mističnosti i nečeg malo neobičnijeg.

U ustima je jak, neobuzdan, moglo bi se šovinistički reći: “pravo muško vino”, no traži zalogaj jer će bez zalogaja i najjačeg muža oboriti sa svojih 13,5 % alkohola. Istina, nedostaje mu malo “šlifa”, malo gospodstva.

Carmenre od Casillero del Diablo je i više nego solidna crna kapljica: s cijenom od cca 69 kn ide u red prihvatljivih vina. Uz sebe treba pratnju u obliku plemenitih sireva ili kakvog konkretnijeg odreska, a za “soliranje” baš i nije.

Odgovori