Coronas Tempranillo 2008

Coronas Tempranillo 2008.

Coronas Tempranillo 2008
Kupiti, piti uživati, jednostavnije ne može biti …

Vinarija je Tores osnovana davne 1870. godine. Tokom vremena proživljavala je i teška i dobra vremena, kako to obično biva, a danas je najveća vinarija u Španjolskoj, dok svoje pogone ima i u Čileu i SAD-u. Iz njihovih podruma izlaze sljedeće etiketa vina: Coronas, De Casta, Sangre de Toro, Viña Esmeralda, Viña Sol. Nama se na stolu našao njihov Coronas Tempranillo iz 2008. godine. Deklariran je kao kvalitetno suho vino, s 13.5% alkohola, berba iz 2008. godine. Na internetu se spominje da se radi o tempranillu pomiješanom s malo cabernet sauvignona, iako se omjeri nigdje ne spominju.

Coronas Tempranillo 2008. je u čaši tamno crvene boje, na rubovima lagano smećkast, po stijenkama se lagano slijeva. Na nosu je voćan, aromatičan s prevladavajućim osnovim aromama bobičastog voća.

U ustima je prije svega osvježavajući, a slabo izraženim taninima i fino zaokruženim voćnim aromama i više nego solidnim “aftertasteom”. Alkohol mrvicu “strši”, ali zbilja mrvicu.

I za kraj, Coronas Tempranilllo je i više nego solidna kapljica. Cijena je bila oko 60 kuna, ako se ne varam. Kao pratnja mu može poslužiti širok spektar jela preko roštilja, pa recimo kakve govedine ili junetine na lešo, do malo „jačih“ rižota ili težih sireva, ali nije ga problem niti solo pijuckati u dobrom društvu.

Odgovori