Roso plavac barrique 2009

Roso plavac barrique 2009.

Roso plavac barrique 2009
Roso plavac barrique 2009. – i više nego očaravajuć’ plavac za bagatelnih cca. 44 kn

Roso plavac mali 2009. barrique još jedan je u nizu peljeških plavaca. Vinarija je Roso obiteljska vinarija, smještena u mjestu Kuna. S radom su započeli 1997. godine, dok su modernu vinariju, koja je česta točka turističkih obilazaka, otvorili 2002. godine. Uz plavac u ponudi vina imaju i rukatac.

Roso plavac mali barique 2009. nabavili smo u nezaobilaznom Vrutku i za njega izbrojali relativno malih cca. 44 kn. Isto je deklarirano kao suho kvalitetno vino s 13.2% alkohola.

Prvi dojam o vinu je boja, i iskreno, Roso plavac barriqu 2009. nije baš impresivan na “prvu”: boja koja neodoljivo “vuče” na klasičnu merlot boju, ali je saprana, bljedunjava. No, nos je zato nešto sasvim drugačije! Nos je fin, pun, izdašan, aromatičan, te na istom prevladavaju mirisi sušene smokve, rogača i čokolade, jedna, reklo bi se, mediteranska opojnost.

U ustima se priča s nosa nastavlja. Fino osvježavajuće, čak i pomalo prozračno, razigrano, a opet imamo osjećaj da su nam usta puna okusa Mediterana. Tanini su lagani, osjete se tek u “aftertasteu” i nisu onako trpki, već lagano slatkasto nježni.

Za razliku od Cimarosa merlota koji nam je bio “preispeglan”, Roso plavac barrique nas se više dojmio. Definitivno je barrique odredio njegovu karakteristiku, ali na jedan pozitivan način. Nema u njemu onih novosvjetovnih vanilija, dima i bobičastog voća, već jedan fini okus Mediterana i njegovih aroma. Nas se dojmio, ma i više nego dojmio, pogotovo kada uzmemo u obzir i njegovu cijenu od relativne 42 kune!

Roso plavac barrique 2009. možemo piti “solo” ili uz jelo. Od jela nekako naginjemo na laganije obroke: možda bi fino sjeo uz kakav fini mesni rižoto ili plavu ribu. Sve u svemu, kupite i uživajte jer je naš dojam da je Roso plavac barrique napravljen od težaka, na težačkom Pelješkom vinogradu, da težak u njemu uživa kao da je gospodin!

Odgovori