teran dajla 2009

Teran Dajla, 2009.

teran dajla 2009
Sasvim solidno pitko vino, no nažalost bez imalo osobnosti tako svojstvene za Teran …

Teran Dajla dolazi nam iz vinskog podruma Istravina u Brtonigli gdje nastaje linija Dajla. Brtonigla je, inače, smještena na blagoj uzvisini i udaljena oko 6 km od obale mora. Teran je stara Istarska sorta koja bi trebala imati karakterističnu rubin crvenu boju u čaši i treba je krasiti prepoznatljiva voćna aroma.

Dakle, Teran Dajla iz 2009, vrhunska, s 13,6 % alkohola. “Nos” mu je jak, pun, aromatičan, voćni.  Niz stijenke čaše lijeno se i pravilno slijeva, toliko pravilno da bi se na njemu možda mogao razviti neki fizikalni model kretanja fluida u vinskoj čaši.

No, u ustima slijede problemi: nema tanina, kiseline su lagane, gotovo prozračne, a i dok se osjeti punoća vina, ono je ipak škrto na aromama.

Jednostavno  – Teranu Dajli nedostaje osobnost. Jednostavno nema one robusnosti, karaktera i već spomenute osobnosti koji je toliko svojstven jednom teranu, nema one slike dva istarska muža koji se voze na svojim Lamborgini ili Ferarri motokultivatorima kroz svoja pitoreskna sela i namiguju ženama…

No bez obzira na tu bezličnost, svejedno je pitko, klizi niz grlo, ali obavezno traži jaku hranu jer je definitivno prejako za “soliranje”, a cijenom od oko 40 kuna nije ni skupo.

Odgovori