Viento Sur Malbec 2010

Viento sur malbec 2010.

Viento Sur Malbec 2010
Viento Sur Malbec 2010. – ne bas oduševljavajući Malbec iz Argenite

Dakle, eto opet jedan Južnoamerikanac, točnije Argentinac, Viento Sur Malbec iz 2010. godine, s 14% alkohola, suho kvalitetno vino. Viento Sur je ime lokalnog argentisnkog vjetra koji puše argentinskim visoravnima. Malbec je, s druge strane, bordoška sorta koja je napuštena u domovini, ali je korijenje našla u Novom svijetu. Odlika malbeca kao sorte jest da daje teška, robusna neobuzdana vina koja idu uz crveno meso s roštilja; laički bi se reklo: skoro pa dobitna kombinacija za Argentinu i njihove prehrambene navike.

Viento Sur Malbec 2010. je u čaši gust, gust i tamno crven – tamno ljubičast. Po stijenkama se lijeno slijeva kao što je nekada lijeno puzala magla po Londonu. Nos je pun aromatičan, prevladavaju šljive i maline.

U ustima se slika “stubokom” mijenja. Iako se radi o berbi 2010. dojam jest da je vino još mlado, da se nije do kraja izbalansiralo. Arome su jake, skoro kao koncentrat, ali sa strane im strše tanini koji su blagi, ali opet neuklopljeni u tijelo i lagano smetaju. Na jeziku se odvija mala borba između aroma, tanina i alkohola koji je povezan sa suhoćom i lagano sve to “gricka” cjelokupni dojam.

Viento Sur Malbec 2010., bez obzira na gore navedeno, nije takva strahota od vina kao što bi se dalo zaključiti iz gore navedenog. Uz propisan teški crveni komad mesa s roštilja ili kakav zreli teži sir sigurno će biti i više nego zadovoljavajuća pratnja, no definitivno nije predviđen da ga se “solo” bez pratnje pijucka uz svijeće. Cijenom je u klasi vina do 70 kuna.

Odgovori