Dika frankovka 2010.

Dika frankovka 2010. još je jedna boca iz Feričanaca na našemu stolu. Frankovka je sorta koja se u Slavoniji pojavila krajem 18. stoljeća i od tada se udomaćila. Nju također možemo naći u Sloveniji (Dolenjska i Bela krajina) te u Austriji.
Frankovka bi trebala svojim aromama i šećerima istaknuti bogato grožđe i nije rijetkost da alkoholni udio u njima onda raste i preko 15 %. Dika frankovka 2010. malo je drugačija: prvo, 2010. nije navodno baš bila neka godina. Drugo, “na nosu” se malo previše osjeti alkohol. U čaši je klasična frankovka predivne, skoro pa hipnotizirajuće, tamno crvene, rubin boje.
U ustima je “jaka”, s preizraženim kiselinama, ali s druge strane ne pretjerano bogata aromama. Čini se kao da joj nedostaje ravnoteže i djeluje dosta jednostavno. Ne mislimo da je loše već je jednostavno korektno vino s korektnom cijenom za tu kvalitetu.
Naravno, pratnja je uz klasična jela poput mesa na roštilju. Zbog izraženih kiselina išla bi također dobro uz malo masnije meso kao npr. pečeni buncek.
Sve u svemu očekivali smo ipak mrvicu više i za sada, od svih vina iz Feričanaca, ova frankovka nas je nažalost najmanje oduševila. No, svejedno, ako trebate korektno, ne pretjerano skupo vino za popodnevni roštilj, nećete pogriješiti ako odaberete ovu frankovku.

Odgovori