Dika Zweiglet 2011

Dika Zweiglet 2011.

Dika Zweiglet 2011
Dika Zweiglet 2011 – iealna, ako ne i savršen pratitelj za roštilj

Zweiglet je po prvi put na našemu stolu. Prvo ćemo reći nešto o sorti. Zweiglet je sorta koju je 1922. godine stvorio austrijski biolog Fritz Zweigelt. On je križao dvije sorte: frankovku, koja traži puno sunca i samim time najbolje položaje kako bi grožđe nakupilo dovoljno sladora; te lovrijenca, koji ranije rodi i samim time brzo nakuplja slador, ali mu brzo padaju kiseline te je kod njega teško pogoditi pravi trenutak berbe. Prvotno je nova sorta nazvana rotburger, ali je 1975. dobila ima po svom kreatoru Zweigletu.

Diku Zweiglet 2011. krasi 13% alkohola, deklarirano je kao kvalitetno suho vino, a cijena mu je oko 40 kuna.

U čaši je gusto, tamno crvene rubin boje, dok se na rubovima prelijeva u jednu zavodljivu tamno ljubičastu boju dok se lijeno spušta niz stijenke. Nos je poprilično “frankovski”, lagano pekmezasto kiselkast s aromom ribizla negdje u pozadini.

Već nakon prvog gutljaja znate gdje ćete piti Zweiglet: uz roštilj. Točka. Potragu za jednostavnim roštiljskim vinom možete jednostavno završiti. U ustima prevladava nježna voćna kiselina, a tanini su skoro pa neprimjetni i djeluju jako osvježavajuće. Oni prizivaju meso s roštilja, ili komad vratine pečen u pećnici s pečenim krumpirima. Idealna kombinacija.

S cijenom od oko 40 kuna Dika Zweigelt  idealan je pratitelj crvenog mesa. Kao što smo rekli, za roštilj ili kakvu pečenku skoro je pa savršen, lagan, s dovoljno kiseline da napravi harmoniju okusa s masnoćom iz mesa. Jednostavan, ovaj Dika Zweiglet je dovoljno banalan, rudimentaran, a opet mu uz navedenu hranu nećemo moći naći nikakvu zamjerku, čak naprotiv …

Odgovori