Chateau Bou-Argoub – Vin rose

Chateau Bou-Argoub – Vin rose 2008
Chateau Bou-Argoub – Vin rose 2008

Kada vam na stol dođe butelja iz egzotične vinske regije, onda se uvijek pitate što očekivati. Nama se na stolu našao rose iz Tunisa, konkretnije kupaža carignana i cinsaulta, berba 2008. Tunis je regija u kojoj je uzgoj vinove loze bio prisutan u antičko doba – dolaskom Turaka sredinom 16. stoljeća je zamrlo, dok danas Tunižani opet grade i šire vinsku industriju. Tunižani se u vinskoj industriji oslanjaju na francuski utjecaj što je vidljivo kroz definiciju kontrole kvalitete do imenovanja vinarija i vinorodnih područja.
Prvi dojam je loš, jer je čep, iako se radi o jako mladom vinu, bio loš, mrvio se i bila je velika muka otvoriti butelju, ali nadamo se da je ovo samo izuzetak jer bi bilo zbilja loše da si vinarija i regija koja se želi promovirati na turizmu radi takve greške.
Vino nema karakterističnu rose boju, već lagano “vuče” prema svijetlocrvenoj s laganim dodirom smećkaste nijanse. Na nosu je zanimljivo: odlikuje ga jedan specifičan miris cvjetne livade, jabuke i meda.
U ustima prvo prevladavaju arome meda i voća, dok su kiseline „mekane“ i osvježavajuće. Okus mu je postojan, ali se iznenada “prevjesi” i ostaje samo slatkasti okus meda, dok kiseline postaju lagano trpke.
Sve u svemu, za mlado vino (berba 2008.) i regiju iz koje dolazi djeluje zanimljivo, osvježavajuće ali ga sputava mijenjanje arome i loš primjerak čepa. Možda bismo kao crno vino uz dodatak neke druge sorte dobili pravu kupažu, s okusima koji se prožimaju. Ipak, ovako imamo jedno mlado vino s dva okusa tipična za sorte od kojih se vino sastoji: osvježavajuća kiselost carignana naglo završava s okusom meda cinsaulta.
Posebno zahvaljujemo Barbari koja nam je omogućila da isprobamo ovo egzotično vino.

Odgovori