iuris rosalia 2011

Iuris Rosalia, 2011.

Iuris je vinarija iz Erdutskog vinogorja, s područja Kraljevog brda. Povijest vinarije seže do 1910. godine, a danas se prostire na cca. 50 hektara, od kojih je 90% crnih sorti, a tek 10% bijelih.

iuris rosalia 2011
Iuris rosalia 2011. – rose bez mane za 35 kuna

Iuris Rosalia je rose (kako i samo ime sugerira) i taman nam je legao jedan od ovih zadnjih toplih dana kao posljednji trzaj ljetnih vina (rose se poistovjećuje s takvima). Sama etiketa je zanimljiva i mogli bismo reći da ima jedan inovativan pristup (uspoređujući hrvatska vina). Nekima možda neće „sjesti na prvu“, ali ipak dočarava sve ono što ćemo otkriti u boci.

Dakle, Iuris Rosalia, berba 2011., alkohola 11,5%, kvalitetno suho, 100% cabernet sauvignon, oko 35 kn u Vrutku. U čaši je kombinacija svijetlo ružičaste i svijetlo brončane boje. Miris „nježne“ maline i šumskoga voća ulazi u nos, dok se još nazire jedna nedefinirana lagana slatkoća.

Gutljaj prvi, hmm, gutljaj drugi, pa ga malo zavrtiš u čaši, pa gutljaj treći… Najlakše bi bilo opisati doživljaj vina kroz scenu vožnje vlakom: u rano jutro prije svitanja spustimo prozor u kupeu i udahnemo punim plućima – kad tamo slavonska ravnica gdje se polagano diže magla, u daljini šuma gdje još srne spavaju, a prve ptičice lagano počinju cvrkutati i potočić veselo žubori. I to vam je Iuris Rosalia! To nježno, sneno, lagano, osvježavajuće jutro u čaši. Kao stvoreno, koliko god to zvučalo šovinistički, za one pidžama tulume, za lagana tračanja poslije posla ili za odmor nakon napornog cjelodnevnog kupovanja.

Iuris Rosaliu 2011. smo doživjeli kao tipično „girl“ vino, lagano osvježavajuće, bez nekih mana, nedostataka, lijepo zaokruženog tijela gdje ništa ne strši, samo eto – nije za muško robusno nepce. Na listi će biti malo niže nego što zaslužuje, ali to ne znači da ga ne treba uzeti u obzir. Naprotiv, ako se radi o ženskom društvu koje ne podnosi najbolje „jaka vina“, ovo bi mogao biti jedan od prvih odabira.

Odgovori